Recent onderzoek heeft opmerkelijke regionale verschillen in het aantal huidkankerdiagnoses aan het licht gebracht. Uit gegevens van het kennisinstituut IKNL blijkt dat vooral in Stadskanaal significante afwijkingen optreden in de frequentie van huidtumoren.
Het hoogste aantal diagnoses van een specifiek type kanker in de opperhuid, bekend als PCC, is geconstateerd in Stadskanaal, specifiek in het deel waar de postcode begint met 950. Interessant genoeg is deze diagnose daar juist 10 procent minder frequent dan het landelijk gemiddelde.
Voor melanoom, een andere vorm van huidkanker, tonen de cijfers een ander beeld. Personen in Stadskanaal met een postcode die start met 959 hebben een 12 procent lagere kans op melanoom dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien is de kans op melanoom in Stadskanaal als geheel 19 procent lager dan elders in Nederland.
Deskundigen suggereren dat ongelijkheden tussen buurten deels voortkomen uit verschillen in blootstelling aan de zon. Zo brengen inwoners van het westen van Nederland vaker tijd door in duinen en op het strand, terwijl andere wijken meer mensen met buitenberoepen herbergen, zoals bouwvakkers.
Een interessant fenomeen is het zogenaamde 'domino-effect', waarbij het voorkomen van verdachte plekjes in de directe omgeving kan leiden tot een verhoogd bewustzijn en meer medische controles, wat uiteindelijk resulteert in een toename van vastgestelde diagnoses.
Specifiek voor Stadskanaal zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen in kaart gebracht. Zo blijkt dat mannen in bepaalde postcodegebieden een hoger risico lopen op melanoom en PCC-tumoren in de opperhuid. Vrouwen daarentegen hebben in andere delen van Stadskanaal juist een lagere kans op opperhuidtumoren.
Recente analyses wijzen op een groeiend aantal huidtumoren, met name bij ouderen tussen 60 en 75 jaar. Hoewel vroegtijdige detectie de genezingskansen vergroot, benadrukken experts dat huidkanker tijdig moet worden behandeld vanwege de mogelijke ernstige gevolgen, waaronder de directe blootstelling aan de zon die vaak tot recidief leidt.